Før udstykningen af vores område begyndte, blev der fundet rester af en boplads fra bronzealderen. Dette medførte en række spændende udgravninger, som blev foretaget inden byggeriet gik igang.
Følgende er “sakset” (med tilladelse) fra Nordsjællandsk Folkemuseums hjemmeside:
Kærhøjgaardsvej i Lynge
I efteråret 2000 prøvegravedes, hvorved der fremkom oldtidsanlæg to steder i området, som skulle bebygges med parcelhuse. I foråret 2001 udgravedes bopladserne ved hjælp af støtte fra bygherren, Lind & Risør samt Rigsantikvaren. På en bakketop fandtes godt en snes gruber samt spredte stolpehuller. Flere af gruberne var meget store og smækfyldte med keramik, som kan dateres til bronzealderens periode V og VI. Bopladskeramik fra Bronzealderens periode V (ca. 800-600 f. Kristus) er endnu sjælden på Sjælland, så alene af den grund er pladsen interessant. Det er den også fordi, vi befinder os mindre end én km fra Brudevælte Mose, hvor Danmarks første og stadig største lurfund (seks lurer) gjordes i 1797.
Nedenfor bakketoppen mod syd fandtes et eller muligvis to overlappende langhuse samt andre anlæg, bl.a. en brønd, som ud fra keramikfund muligvis var fra yngre bronzealder. “Langhuset” var godt 28 meter lang og et såkaldt treskibet hus. I et stolpehullerne i husets østende fandtes et flækkesegl fra den yngre bronzealder, mens der i et større ildsted (i øvrigt anlagt på toppen af en stenfyldt men fundtom dyb grube) fandtes keramik fra tiden lige omkring Kristi fødsel (jernalder).
På grund af de uklare arkæologiske dateringer gennemførtes AMS-dateringer af forkullet plantemateriale fra brønden og udvalgte stolpehuller. Begge dateringerne fra brønden sagde slutningen af yngre bronzealder, ca. 500 før kristi. Til gengæld angav tre dateringer fra tre stolpehuller i langhuset alle tiden omkring år 0. Vi har altså en brønd fra den yngre bronzealder og et hus fra den ældre jernalder. Om der også var et hus i den yngre bronzealder er uklart men vel tænkeligt.
Bestyrelsen er i besiddelse af yderligere materiale af arkæologisk karakter. Grundet omfanget har vi – ihvertfald foreløbigt – valgt ikke at lægge det på hjemmesiden. Materialet udlånes gerne – henvendelse bedes venligst ske til formanden.